El culpable d'aquesta cosa

2012/05/19

INFORMEM O DESINFORMEM ? 1ª part

Fa més d'un any que no afegeixo noves entrades al blog personal, però amb els esdeveniments dels darrers dies i, sobretot, amb l'article aparegut a "La vanguardia" del passat dia 18 de maig no veig cap forma d'expressar públicament el que sento.
Si trameto la meva resposta a l'esmentat diari segur que no la publicaran per massa extensa.
Doncs aquí en teniu la primera part.

 

INFORMEM O DESINFORMEM? 

...primera part

He llegit atentament la premsa que aquests darrers dos dies ha passat per les meves mans arran de l’incendi de Rasquera i la problemàtica dels bombers voluntaris.
Haig de manifestar públicament la meva perplexitat per les informacions, per dir-ho d’alguna manera, aparegudes en primer lloc a la versió digital del rotatiu “La Vanguardia” del dia 16 i a la versió impresa del dia 18 de maig –“Vivir”, pàgines 1 i 2-.

Anem a pams:

Digital 16/05/2012 -19:26h. Signat per Josep Mª Cano

1.     La versió digital anomena l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya per dir que “a principios de mayo, la Associació .... envió una carta a todos los alcaldes...”; En la meva qualitat de president d’aquesta Associació haig de manifestar que això és totalment fals.
2.     També escriu: “dias después, en una nota de prensa, esta entidad informaba...”, això també és totalment fals. L’ASBOVOCA no ha emès cap nota de premsa, però si per casualitat el periodista la te li agrairia ens l’enviés per als nostres arxius.
3.     Jo mateix, com a President d’ASBOVOCA vaig fer un comentari, i vaig enviar un correu electrònic a “La Vanguardia” demanant rectificar l’error. Però en comptes de fer-ho, el rotatiu es va limitar a esborrar el meu comentari.
 

Versió en paper 18/05/2012 – Vivir, pàg. 1 i 2-,

signat per Sara Sans i Enrique Figueredo


En tota l’extensió de l’article es fa referència a un tema econòmic que algú es deu haver inventat, tot això barrejat amb al·lusions a “ciertos veteranos”, “jefe de cuartelillo”, “ciertos voluntarios”, “Statu quo de los más asentados y antiguos”, “pequeños lobbies locales” i altres perles semblants.
Com deia, s’incideix paràgraf rere paràgraf amb un tema econòmic i no es fa cap referència a les qüestions realment importants que des de fa més de 20 anys venim reclamant tots els bombers voluntaris de Catalunya, que són:
A.     ASSEGURANÇA. No tenim cap assegurança específica per garantir una assistència sanitària adequada en cas de patir accidents en acte de servei.
B.     FORMACIÓ. Des de l’aprovació del reglament de bombers voluntaris, l’any 1998, no s’ha convocat cap curs de formació específic per a Sergents i Oficials, i el darrer de caporals es va fer l’any 2000.
C.     RESPECTE. Durant anys hem estat patint el menyspreu d’alguns comandaments, bombers professionals, i especialment representants sindicals amb afirmacions com “els bombers voluntaris precaritzen el servei” i amb crides a boicotejar la nostra formació.
D.    RECONEIXEMENT. Durant anys els diferents governs no han visualitzat públicament el model mixt de bombers a Catalunya, model que tanmateix existeix en països no tan avançats com Alemanya, França, Suïssa, Àustria, Estats Units, Japó, Austràlia, etc.
I així podria anar exposant altres mancances: material, formació, estructura de comandament, manca de suport als juvenils –si també hi ha bombers juvenils-, etc... i en darrer lloc el tema de la campanya d’estiu d’enguany. Aquesta pot ésser la gota que ha fet vessar el got però en cap cas el motiu principal.

Fi de la primera part 

Joan Roma Salvó, Caporal b.v. de la Generalitat de Catalunya, Màster en Prevenció i Gestió d'Emergències, i President d'ASBOVOCA

1 comentari:

  1. Bon dia company, sóc un bomber d'un parc de la REG ( professional de fa molt de temps ). vaig seguint de tant en quant blogs com el vostre i entenc part de les vostres queixes. Fa molts anys que cònec el tema Voluntaris vs Professionals, sobretot a la brig. de Girona. Respecto molt la feina que puguin fer el voluntaris, però no puc passar per alt certes afirmacions que fas al teu blog. Voluntariat aprofitat del sistema que gratifica econòmicament les guàrdies n'està ple, personal que aprofita els caps de setmana, o tot l'estiu per fer-se un sobresou a Girona en tenim uns quants casos i se que no som la única Regió a on passa, per tant, crec que us donaria molta més autoritat moral als que realment voleu fer de BV sense percebre res a canvi, el fet de denunciar aquesta situació d'uns aprofitats que només s'acosten pels parcs quan hi ha alguna cosa a guanyar.
    Mentres no feu aquesta reflexió, qualsevol altre plantejament quedarà coix, comenceu per l'autocrítica i depureu aquells elements que us fan massa mal.

    Gràcies per deixar-me opinar al teu espai.
    Salut i endavant

    ResponElimina